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Monday, November 27, 2006

Two cold-weather drinks: Feuerzangebowle and Glühwein 

Feuerzangenbowle

(this is more fun than Glühwein, but more work too!)

2 Bottles red wine (ie: Bordeaux)
1 Orange
1 Lemon
4 Cloves
1/2-1 Cinnamon sticks
1 sugar cone (or sugar cubes) (250 g)
1/2 Liter Rum (over 50 Vol. %)

Peel and wash the orange and lemon rind, slice it into spirals and poke cloves into them. Squeeze the orange and lemon and mix this with the red wine in a cooking pot. Add the citron peel with the cloves and the cinnamon sticks. Heat but do not allow to boil, and then keep it simmering. Place fire-proof tongs or a flat, metal grater over the pot and balance the sugar cone on top of this. (If using sugar cubes, try to build a pyramid out of them on top of the metal.) Important is only that the melted sugar can drop into the pot below. Drench the sugar with rum and immediately light it on fire. As soon as the flame is gone, pour more rum onto it and light it again, until all the sugar has been melted down. Remove the grater or tongs, scoop out the rind, cloves, cinnamon sticks and serve hot.

Important: Always use a funnel to pour the rum onto the sugar - pouring right out of the bottle is dangerous.

Tip: If the spices, etc. are bound in a net bag, they are easier to remove later.

Orangen und Zitronenschale (ungespritzt!) heiß abwaschen, spiralenförmig abschälen, die Schalen mit Gewürznelken spicken. Orangen und Zitrone auspressen, den Saft zusammen mit dem Rotwein in den Kupferkessel füllen. Schalen und Stangenzimt dazugeben. Topf erhitzen (nicht kochen) und auf den Rechaud stellen. Feuerzange quer über den Topf legen, den Zuckerhut draufstellen, so das der schmelzende Zucker in den Topf tropfen kann. Zuckerhut mit Rum durchtränken und sofort anzünden. Sobald die Flamme erlöschen will wieder Rum nachgießen bis der Zucker komplett geschmolzen ist.
Feuerzange entfernen, Gewürze herausnehmen. Bowle heiß servieren.

Wichtig: immer mit einer Schöpfkelle den Rum nachgießen, niemals direkt aus der Flasche!

Tipp: Gewürze in ein Mulltuch binden, dann kann man sie leichter rausnehmen.




Glühwein

2 Bottles of Red Wine
1 Lemon
3 Cinnamon Sticks
4 Cloves
30-50 g Sugar
Pinch of Cardamom


Peel the lemon very thinly, and cut into strips. Heat the red wine in a pot, and add the lemon peel, cinnamon, cloves and sugar. Add cardamom to taste and let "marinate" for about half an hour. Before serving, heat it up again.

Zitrone dünn abschälen, in Scheiben schneiden. Rotwein in einem Topf erhitzen, Zitrone, Zimt, Nelken und Zucker dazugeben. Mit Kardamon abschmecken und etwa 1/2 Std ziehen lassen. Vor dem Gebrauch noch einmal erhitzen, heiß servieren.

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